חפש

פטריות יער צלויות ברוטב זוקיני קטיפתי - מתכון טבעוני

כתיבה וצילומים: יגאל גיאת

האמת היא שזה קטע קצת אירוני ברוורס כזה, זה שעם כל בדיחות הקרש על טבעונות (אתה? טבעוני?! אז מה אתה אוכל, חסה?), אני אשכרה חייב ושמח להודות: כטבעוני אני אוכל מושחת ומקורי ומעניין וטעים ומחפש לגוון לעצמי את הצלחת יותר משחיפשתי לגוון אותה לעצמי כקרניסט.

בחלק מהמקרים זה קשור לעובדה שאיכשהו יוצא שבמשך כל חיי כקרניסט שמרתי כשרות, הרגלים שנותרו אצלי כילד דתי שגדל בישיבה במאה שערים. פשוט המשכתי לאכול כשר גם כשהפסקתי לקיים את שאר המצוות, עניין של הרגל נטו, אשכרה כל מה שלא כשר הגעיל אותי (ללא שום הצדקה, כן? היום זה בו זמנית  מצחיק ומעציב אותי לחשוב, עד כמה בשר של ארנבת או כלב או חזיר הגעילו אותי, בזמן שריירתי מעל גופות של עגל או טלה...)

ואז מגיעה הטבעונות ואני מוצא עצמי מערבב מרקמים וטעמים בקטע של כל "החטאים" שלא הרשיתי לעצמי לחוות כקרניסט, כולל ערבוב "בשר" ו"חלב", ואני עף כאן ברמות אחרות, עם "החטאים" הללו, מבלי שבעצם אחטא כאן באיזושהי צורה, לא כלפי אלוהים ויותר חשוב: מבלי שאחטא כאן כלפי יצירותיו הנושמות, הרגישות והמרגישות, של אותו אלוהים בדיוק...

אז המנה של היום היא דוגמה לערבוב פסיכי של טעמים ומרקמים, מהסוג שמביא אותך לדבר שטויות בעונג.

כי מה יש לנו כאן בעצם?
פטריות יער טריות, צלויות/מטוגנות עם רצועות בצל סגול ושפע תערובת תבלינים גסה ופיקנטית לאנטריקוט או ברביקיו, עטופות בשמיכה קרמית של זוקיני ובזיליקום שקודם בושלו באיטיות בחלב סויה ואז נטחנו יחד בבלנדר לקרם ריחני וקטיפתי, שמרגיע בנחמה מושלמת את כל מה שבוער בפטריות הצלויות...



איך אתאר לכם את הביס, אנא עארף, זו אשכרה תאווה גסה יחד עם אהבה מלטפת. לגמרי מערכת יחסים סוערת בתוך הצלחת, בין הטעמים והמרקמים. אתם פשוט חייבים את העניין הזה לעצמכם ולמישהו מיוחד שאתם אוהבים. מושלמת לאירוח או/ו ארוחה מטריפה לזוג.

מצרכים: (ל-2 מנות גדולות או 3 בינוניות)
לחלק הבשרני והמעקצץ של המנה:
- אשכול בינוני של פטריות יער טריות (כ-200-250 גרם. ככל שהפטריות טריות כך הן תהיינה קלות משקל יותר)
- 1 בצל סגול גדול
- 2-3 כפות שמן זית
- 1 כף גדושה תערובת תבלינים גסה לסטייק/אנטריקוט/ברביקיו וכד'. ניתנת להשגה בכל סופר או חנות תבלינים
- כדאי בכיף כמה שיני שום כתושות (אצלי לא שמתי, כי תערובת התבלינים שבה השתמשתי כאן כבר מכילה שפע של שום גרוס)
- מלח, לפי הטעם



לרוטב המלטף והקטיפתי:
- 3 יח' זוקיני או קישואים (במקרה היו לי זוקיני בבית, קישואים יעבדו לא פחות טוב, כי ממילא הרוטב מקבל פיניש בבלנדר/מעבד מזון)
- 1/2 צרור בזיליקום טרי (אבל זה נכון לגבי מידות של צרור טרי בשוק... אם אתם משתמשים בחבילות הקטנות שארוזות בסופר אז לכו על חבילה שלמה לכל הפחות)
- 2-3 כפות שמן זית
- 1 כוס חלב סויה ללא סוכר (או חלב צמחי אחר לבחירתכם, *ללא סוכר*)
- 1 כף אבקת פטריות (אני קונה בחנות תבלינים. אם אין לכם, אז תיבולית קנור בטעם פטריות תיתן עבודה לא רעה גם כן
- אופציונאלי ומאוד מומלץ - 1 כפית אבקת בצל. אפשר גם בצל קטן חי
- 1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון
- 2 כפות שמרי בירה
- מלח, לפי הטעם



אופן ההכנה:
1. שווה להתחיל מהכנת הרוטב, כדי שברגע שהפטריות תהיינה מוכנות תוכלו מיד לצלחת את המנה ולהגיש מבלי להתעכב. לצורך כך חותכים את הזוקיני/הקישואים לחצאי מטבעות. אין צורך להקפיד יותר מדי, כאמור הרוטב נכנס עוד מעט למעבד מזון. את על הבזיליקום מפרידים מהגבעולים.



2. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה או סיר בינוני, מוסיפים את הזוקיני, מקפיצים קצת, מוסיפים את הבזיליקום, מערבבים היטב.



3. יוצקים פנימה את חלב הסויה, את אבקת הפטריות ואבקת הבצל, מערבבים היטב, מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את האש.



4. מבשלים במשך כ-20 דקות על אש נמוכה, עד שהזוקיני מתרככים. תגלו גם שחלב הסויה הפך לקרם סמיך ונעים. מסירים מהאש.



5. לאחר שמתקרר מעט, מעבירים את כל העסק למעבד מזון/בלנדר, מוסיפים את שמרי הבירה וטוחנים לרוטב אחיד.



6. עכשיו כשהרוטב מוכן, אפשר לתקתק את הפטריות, האמת היא שזה אפילו פשוט יותר מהכנת הרוטב. פורסים את הבצל לחצאי פרוסות כדי ליצור רצועות. את פטריות היער מפרידים מהאשכול ליחידות.




7. מערבבים בקערה את הפטריות והבצל עם שמן זית ותערובת התבלינים הגסה.



8. מחממים מחבת גדולה, מעבירים את מכלול הפטריות והבצל ומטגנים. אני יודע שכולם רגילים להתחיל טיגון בבצל לבד ורק אז להוסיף את שאר הרכיבים, כאן אני מעדיף להכניס את כולם יחד, כי פטריות יער רוצות את זמן הטיגון שלהן לטובת ריכוך הולם והחשש שלי הוא שאם תתחילו בבצל לבד - לא ישאר לכם בצל עד שהפטריות תהיינה מוכנות... אז סמכו עלי וטגנו את כל העסק יחד, בסדר? כשהפטריות רכות וגמישות הן מוכנות ומורידים מהאש.



9. מיד מצלחתים מנה, יוצקים מעל בנדיבות מרוטב הקישואים, מגישים חם וממריאים אל עונג של ממש.




 

תגובות: