חפש

בורקס דפי אורז טבעוני - מתכון

כתיבה וצילומים: יגאל גיאת

מה בעצם קרה כאן השנה עם זה... מה שקרה זה ששניים-שלושה ערוצי מדיה גדולים פרסמו מתכונים של בורקס מדפי אורז, עם כותרות שיווקיות מפתות על בורקס בריא, כי בכל זאת, מעטפת תמימה של דף אורז במקום מעטפת שמנה של בצק עלים, נשמע מקורי ומבטיח! הקהל התנפל בהתאם ואשכרה חיסל את המלאי בישראל.

בגיגול מתעמק אני מגלה שבורקס דפי אורז מתקיים לו בבטחה כבר כ-15-20 שנה לפחות, בעיקר במזרח הרחוק, תאילנד וכד', אבל מדי פעם הוא מתעורר כאן ב"בום" ואז נוצר חוסר.

הבאזז המטורף סביב המושג בורקס דפי אורז קצת מסקרן אותי, אז אני ממתין בסבלנות עד שיתחדשו המלאים בארץ, מצטייד ומנסה בעצמי.



מספר מסקנות אישיות שלי:
  • הדבר הזה טעים מאוד (מאוד!)
     
  • אבל חבר'ס, בואו, זה לא בורקס. התחושה של ביס בבורקס "אמיתי" מבצק עלים היא לגמרי שונה מנגיסה ב"עלה" של דף אורז (יהא קרנצ'י ככל שיהא) ומושחתת יותר בכמה רמות, לטובה ולרעה.
     
  • אני חושש שיש כאן קצת (הרבה) רכיבה על המושג בורקס. אלו כן כיסונים אפויים מעלפים מדפי אורז, שמלאים בכל טוב. הבורקס כאן הוא רק השראה לרעיון של עטיפת מילוי בפחמימה, לטובת יצירת כיסונים אפויים.
     
  • אני כן מבין את המחשבה על בורקס בקרב מי שרגישים לגלוטן ופשוט אינם יכולים לאכול בורקס מקמח.
     
  • למען האמת, קצת מצחיק אותי חוסר הכנות שמצאתי בלא מעט מתכוני בורקס דפי אורז באתרים הראשיים, עם המושג "בריאות" שהם דוחפים בכל משפט שני. אתם יודעים הרי, אם תרצו שיצא לכם טעים, תמצאו עצמכם משמנים לעייפה את דפי האורז, כדי שייאפו ויתקשו כראוי. בנוסף, יש לכם מילוי בפנים, זוכרים? ואם במילוי של בורקס עסקינן, איך נאמר, אתם לא הולכים להכניס שם חסה דיאט, נכון? אז בחייאת, מה הקטע עם הבריאות כאן? זה קצת כמו הבדיחה השחוקה ההיא על פיצה ענקית עם אקסטרה גבינה אבל היי, בבקשה שיהיה עם *דיאט* קולה בצד... שחיתות עולה, חבר'ס, גם שחיתות טבעונית. אפשר להימנע ממנה ואפשר לצרוך אותה, אבל אי אפשר להימנע ממנה על ידי כך שצורכים אותה... אז גם אם מאכל טבעוני הוא שמן ומושחת ולכן הוא טעים - בואו לא נכבס אותו במילים של בריאות, זה מיותר, בעיניי.

המילויים הם משהו שלגמרי נתון לשיקולכם, כיד הדמיון ולטעמכם האישי.
כאן הכנתי 5 מילויים, סתם להמחשת כיוונים אפשריים:
  • רוטב פיצה עם שום טרי, בצל, אורגנו וגבינת מוצרלה טבעונית של משומשו.
  • פטריות קצוצות ובצל מוקפצים עם גבינת שמנת טבעונית של מעדני הטבע, אגוז מוסקט ופלפל שחור גרוס.
  • שבבי סויה ופטריות קצוצות מבושלים ברוטב אדום בולונזי סמיך, עם צנוברים, עשבי תיבול, צ'ילי גרוס ובהרט.
  • קישואים מטוגנים עם גבינת פטה טבעונית של מעדני הטבע ותערובת בהרט ואגוז מוסקט.
  • מחית בטטה, מטוגנת עם רצועות בצל, שום מעושן ותערובת ירוקה של עשבי תיבול.

כל העניין קל מאוד להכנה, כייפי ובהחלט טעים!

מכיוון שלכל אחד הטעם שלו והמילויים כאן הם רק המלצה ודי בטוח שכל אחד מכם ימשיך מכאן לכיוון שלו, אז אפרט בהמשך לגבי המצרכים של כל מילוי, בסדר? חבל לעייף אתכם עם רשימה ארוכה אם ממילא אתם מתכננים מילוי אחר שבא לכם עליו.

מצרכים לבסיס:
- חבילת דפי אורז, לא משנה עגולים או מרובעים, לגמרי עניין של נוחות עיצוב
- מגש שרחב יותר מדפי האורז, מלא בכסנטימטר גובה של מים קרים
- שמן לאפייה
- מילוי מוכן (כאמור, 5 הצעות מפורטות למילויים, בהמשך כאן למטה)
- שומשום או/ו קצח לקישוט

אופן ההכנה:
1. משמנים קלות את משטח העבודה. עוד רגע אתם מניחים על המשטח דף אורז רטוב והוא עניין שיכול להיות דביק למדי, אז בין גלגול דף אורז אחד למשנהו - חיזרו על פעולת שימון משטח העבודה, יקל עליכם מאוד.

2. לוקחים דף אורז, מטביעים אותו במגש עם המים, מוודאים שהוא כולו בפנים, למשך כ-5-7 שניות בלבד ומוציאים, פורשים אותו פתוח על משטח העבודה המשומן.

3. שמים קצת מילוי על דף האורז ובעדינות מקפלים/מגלגלים/מעצבים לפי איזו צורה שבא לכם.



4. מניחים את הכיסונים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים בעדינות מעט שמן מעל ומפזרים שומשום, קצח, פרג, זעתר, פפריקה, ממש מה שבא לכם, לפי הלוק והטעם שמדברים אליכם.



5. מכניסים לתנור על חום בינוני/גבוה, כ-180-200 מעלות, למשך כ-15-20 דקות, עד שרואים את ה"בורקסים" משתזפים יפה, מוציאים, ממתינים 5 דקות שה"לבה" תירגע קצת ומגישים.

בא לכם לשמוע קצת על מילויים? יאלל'ה, הנה 5 מיני-מתכונים מזורזים, הכל לפי העין והטעם, פחות עניין של כמויות מדויקות, גם לא מדדתי כמה בורקסים ארצה מכל סוג, אז פשוט הכנתי 5 קעריות של מילויים שונים. הלכתי על עניינים קלים, הרצתי את כולם כאן ברצף במטבחון לפני שלב האפייה, כך שבעצם כשניגשתי אל מלאכת המילוי כבר היו לי כאן 5 קעריות מושלמות מוכנות להעמסה. זו הדרך הנכונה לגשת אל זה, לדעתי, להגיש מגוון, גם בטעמים, גם בנראות, שיהיה לאנשים שמח בצלחת. אגב, אלו מילויים שמן הסתם מתאימים גם לבורקסים רגילים, של בצק עלים או פילו, אז גזרו ושימרו, אם מדבר אליכם.

מילוי - פיצה
מצרכים: קצת שמן זית | רוטב פיצה (יש כל-כך הרבה רטבים מוכנים מצויינים בסופר, וגם ברשת, תמצאו מיליון מתכונים נהדרים ומפורטים לרוטב בסיס מושלם) בצל קטן, קצוץ | 2-3 שיני שום טריות, קצוצות | גבינת מוצרלה (השתמשתי כאן בשל משומשו) מגורדת | אורגנו | אופציונאלי: צ'ילי גרוס, לאוהבי הספייסי

מתכון אקספרס: מחממים שמן זית במחבת >> מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה >> מוסיפים את רוטב הפיצה ואת האורגנו, מערבבים ומבשלים פתוח, לצמצום הנוזלים >> מורידים מהאש ומקררים, לא לשים רוטב חם על דף האורז - הוא יקרע >> את הגבינה מוסיפים רק בשלב מילוי דף האורז, לפני הקיפול.



נ.ב. מתנצל על התמונה הפחות פוטוגנית, בראתי הרי געש בתבנית שבעבעו עלי בעצבים טעימים עד אין קץ...



מילוי - שמנת פטריות
מצרכים:
קצת שמן זית | בצל קטן קצוץ | פטריות קצוצות | 2-3 כפות גבינת שמנת טבעונית (השתמשתי כאן בשל מעדני הטבע) | קצת אגוז מוסקט טחון | פלפל שחור גרוס

מתכון אקספרס: מחממים שמן זית במחבת >> מטגנים את הבצל עד להזהבה >> מוסיפים את הפטריות, מערבבים היטב >> מוסיפים את אגוז המוסקט והפלפל השחור, וממשיכים לטגן עד למיצוי הנוזלים >> מוסיפים את גבינת השמנת, מערבבים היטב תוך כדי טיגון במשך 3-4 דקות >> מורידים מהאש ומניחים בצד להצטנן.




מילוי - בולונז
מצרכים: שבבי סויה | קצת שמן זית | בצל קטן, קצוץ | 2-3 שיני שום טריות, קצוצות | פטריות קצוצות | תערובת עשבי תיבול | קצת צנוברים | תערובת בהרט | צ'ילי גרוס | רסק עגבניות

מתכון אקספרס: שחזור שבבי הסויה - מניחים את שבבי הסויה בקערה, יוצקים עליהם מים רותחים, מערבבים וממתינים 2 דקות, מסננים היטב מנוזלים ומניחים בינתיים בצד את שבבי הסויה המוכנים >> מחממים שמן זית במחבת >> מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה >> מוסיפים את הפטריות ומטגנים במשך 3-4 דקות >> מוסיפים את שבבי הסויה, מערבבים היטב וממשיכים לטגן על אש גבוהה, עד למיצוי נוזלים >> מוסיפים את עשבי התיבול, הצנוברים, הבהרט, הצ'ילי, מערבבים היטב וממשיכים לחרוך במשך כ-3-4 דקות >> מוסיפים את רסק העגבניות, מערבבים היטב, מנמיכים את האש ומטגנים במשך 2-3 דקות נוספות ומורידים מהאש.




מילוי - קישואים וגבינת פטה
מצרכים:
קצת שמן זית | קישוא מגורד גס | גבינת פטה טבעונית מפוררת גס (השתמשתי בשל מעדני הטבע) | אבקת שום | תערובת בהרט | אגוז מוסקט טחון

מתכון אקספרס: מחממים שמן זית במחבת | מוסיפים את הקישוא המגורד, מטגנים על אש גבוהה עד למיצוי הנוזלים והזהבה חלקית של הקישוא | מוסיפים את אבקת השום, הבהרט, המוסקט, מערבבים היטב | מוסיפים את גבינת הפטה, מערבבים בעדינות וממשיכים לטגן במשך כ-3-4 דקות נוספות ומורידים מהאש.




מילוי - בטטה
מצרכים:
בטטה מבושלת ומרוסקת למחית/פירה | קצת שמן זית | בצל קטן חתוך לרצועות | שום גבישי מעושן (קיים בחנויות תבלינים מובחרות, אם אין לכם, אז אבקת שום רגילה) | תערובת יבשה של עשבי תיבול

מתכון אקספרס: מחממים שמן זית במחבת >> מוסיפים את רצועות הבצל ומטגנים עד להזהבה >> מוסיפים אל המחבת את מחית הבטטה, את השום המעושן ואת תערובת התבלינים שבחרתם ומערבבים היטב >> ממשיכים לטגן במשך כ-5 דקות ומרידים מהאש.




תובנות שיש לי בעקבות ההכנה:
  • בורקס דפי אורז הוא אמנם קראנצ'י, אבל לא לאורך זמן. בשעה הראשונה שלו לאחר האפייה הוא אמנם "נשבר" יפה. אבל לאחר שהוא מצטנן מספיק הוא נהיה סוג של כיסוי "פלסטיקי" עקשן למילוי שלכם. לכן, הכינו את המילויים מראש, אתם יכולים אפילו יום-יומיים מראש, ואז השאירו לעצמכם רק את מלאכת המילוי והאפייה לשעה האחרונה שלפני ההגשה, כדי שתגישו חם וקראנצ'י.
     
  • אל תבחרו מילויים נוזליים/דלילים, הם יקרעו לכם את דפי האורז בזמן האפייה והעסק יכול להישפך החוצה. זה מה שקרה לי עם מילוי הפיצה, הגבינה שהעמסתי נמסה + רוטב העגבניות, הר הגעש הזה סוג של התפוצץ לי בתבנית (לא שאני מתלונן, כן? זה היה כל-כך יאממי לגרד את זה משם... פיצה!) – לכן הכינו מילויים במרקמים שהם יותר מחית או מוצקים.

תגובות: