חפש

פאי רועים טבעוני - מתכון

כתיבה וצילומים: יגאל גיאת

גרסה טבעונית שלי למנה הבריטית המפורסמת. שבבי חלבון סויה ופטריות טריות מצומצמים בבישול ברוטב יין אדום עשבי תיבול ותבלינים, אפויים עם שכבת פירה נימוחה מעל.

פאי רועים טבעוני - מתכון

פאי רועים, הדעות קצת חלוקות באשר למקורה של המנה, איפשהו בצפון אנגליה או בדרום אירלנד, אבל למעט שינויים מינוריים במתכון מעיר לעיר, הבריטים כולם מסכימים, אנגלים, אירים, סקוטים: פאי רועים זו מנה ממש כיפית ומנחמת לימי החורף, שעובדת נהדר לצידה של בירה טובה.

הקטע הוא, שמבחינת מרקם וטעמים ממש אין צורך להתפשר כאן עם המתכון הטבעוני, בקלות ניתן אפילו להתעלות על המתכון הבשרי, שבמקור מוכן מבשר כבשים (פאי רועים) או מבשר פרות (פאי קוטג').

וחייב לציין, קונספטואלית ומוסרית? בתכל'ס, השם המקורי של המנה, פאי רועים, Shepherd's Pie, מסתדר בראש רק בגרסה הטבעונית, כי הבחירה היא לגמרי אישית בין פאי רועים מהצומח לבין פאי רועים מהצורח - זה הרי מה שיעשה את כל ההבדל, בעיניי, בין פאי רוֹעִים לבין פאי רָעִים, כי בוא, או שאתה רועה את הצאן, או שאתה רע אל הצאן...

ממליץ בחום, המנה קלה להכנה ועם זאת - יש לה נוכחות יוקרתית ומאוד מיוחדת, אבל...

אזהרה 1: המרקמים והטעמים עלולים לגרום לכם לעשות קולות של סקס, אז לשיקולכם מצב החלונות בבית, פתוחים או מוגפים...
אזהרה 2: אמנם המנה מתאימה מאוד לאירוח, אבל היא כל-כך טעימה, עד שהאורחים שלכם עלולים בסוף לאכול רק סלט, כי אתם לא תחושו אשמה כלל כשתחסלו הכל לפני שהם יגיעו, יא שמנמנים...

יאלל'ה, בואו להכין, לא תאמינו כמה קל ופשוט להרים את המנה המענגת הזאת.

מצרכים: (לתבנית פיירקס בינונית)
- כ-100-130 גרם שבבי סויה (משקל מוצר יבש), מושרים למספר דקות במים רותחים עד להתרככות ולאחר מכן מסוננים היטב מנוזלים (אם אתם מעדיפים איזשהו טחון שנמכר קפוא, אז לכן על תערובות שמתאימות לבולונז, לא על תערובות שמתאימות לקציצה, אנחנו לא רוצים תערובת דביקה מדי כאן.)
- 2 בצלים לבנים בינוניים, קלופים וקצוצים דק
- 300 גרם פטריות טריות קצוצות דק (לאפשר בכיף גם מיקס פטריות מסוגים שונים, ירחיב את המנעד הבשרני של הביס, במרקם ובטעמים)
- 1 גזר גדול, קלוף ומגורד גס
- 1 ראש שום, מקולף וכתוש. כן, אני סופר שום בראשים. אם אתם לא פריקים של שום, כמוני, אז לפחות כמה שיניי שום.
- 1.5 כוס יין אדום (אל דאגה, המנה לא תכיל אלכוהול כלל, הוא יתנדף לחלוטין במהלך ההכנה ונישאר רק עם הטעמים הנהדרים)
- 200 גרם רסק עגבניות
- 2-3 גבעולי תימין (קורנית)
- 2-3 גבעולי רוזמרין
- 1 כף פפריקה אדומה, מתוקה או חריפה, לבחירתכם
- מלח לפי הטעם
- אופציונאלי ומומלץ: 1 כפית צ'ילי יבש גרוס

פאי רועים טבעוני - מתכון

לפירה:
- 1.2 ק"ג תפוחי אדמה, מקולפים, חתוכים לפלחים ומבושלים במים ומלח
- 1 כפית אבקת שום
- 1 כף שמן זית או חמאה טבעונית
- אופציונאלי ומשדרג: 1 כף שמרי בירה


אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר בינוני את שמן הזית, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד להזהבה.

2. מוסיפים את השום + הפטריות הקצוצות + שבבי הסויה + הגזר, מערבבים היטב וממשיכים לטגן על אש גבוהה, למיצוי הנוזלים, אבל לא לחרוך עדיין.

3. כשהתערובת מרגישה מוכנה להיחרך, זה הזמן המושלם להשקות אותה ביין ותבלינים: שופכים פנימה את היין האדום + רסק העגבניות + התימין, הרוזמרין, הפפריקה, הצ'ילי או תבלינים אחרים שבחרתם, מערבבים היטב, משאירים על אש גבוהה, מאפשרים לרוטב להיספג פנימה אל התערובת הבשרנית ולהצטמצם.

פאי רועים טבעוני - מתכון

4. ברור הרי שאם כבר פתחתם בקבוק יין, אתם גם מוזגים לעצמכם כוס, מה שיהפוך את סשן הבישול לנעים וחמים, אבל שווה לכם אולי לסגור את החלון לפני כן, כי אצלי החלון היה פתוח לרווחה, השכנה בבניין ממול מבשלת במטבח, בעלה משתין בשירותים, שניהם בעצם מולי, כשאני מעיף כאן סירים וקערות, מגבת מטבח תקועה לי בכיס התחת של הדגמ"ח, כף עץ בידי הימנית על תקן מיקרופון, כשאני שואג אל תוך הכף, יחד עם ברוס ספרינגסטין, ששר כאן בפול ווליום ברמקולים:
If you're rough enough for love, honey, I'm tougher than the rest...
השכנה רואה ומדחיקה צחוק אל תוך הכיור, בעלה בשירותים מניד ראשו ביאוש, במבט מושפל אל האסלה... אז אמנם:
I'm tougher than the rest. NOT!!!
אבל ס'אמק, מה הם מבינים, הולך להיות כאן מאדר פאקר טעים.

5. את תפוחי האדמה המבושלים מועכים לפירה חלק, מתבלים באבקת שום ומלח, כף שמן זית גם או חמאה טבעונית, כף שמרי בירה תשדרג מאוד גם היא.

פאי רועים טבעוני - מתכון

6. בתבנית עמוקה משטחים את התערובת הבשרנית ומעליה יוצקים בזהירות את הפירה ומשטחים אותו על כל פני התבנית, עם חרישה קלה על פני השטח באמצעות מזלג.

פאי רועים טבעוני - מתכון
פאי רועים טבעוני - מתכון

7. מכניסים לתנור בחום גבוה, תבנית גלויה, למשך כ-20-25 דקות, עד שקצוות הפירה מתחילים להשחים. מוציאים ומשאירים בחוץ לנוח, לכעשר דקות, לטובת התייצבות העסק לפני צילחות.

פאי רועים טבעוני - מתכון

8. זהו, חותכים ומצלחתים באמצעות מרית רחבה, מגישים חם ומתענגים על הדבר הנימוח והכל-כך טעים הזה, פאי רועים טבעוני, נטול רוע.

9. בהצלחה ובתיאבון!

פאי רועים טבעוני - מתכון

מתכונים נוספים עם שבבי סויה:
סינייה טבעונית
פלפלונים ממולאים
לׇזַנְיוּבָּה - לזניה עם דפי יובה
תפוח אדמה וחברים
תוספות טבעוניות לאינג'רה
קוואטפי ברוטב בולונז טבעוני
פיצה-פיתה טבעונית מושחתת
בוריטו טבעוני
​​​​​​קובה אדומה טבעונית
המבורגר טבעוני / קבב טבעוני
בורקס דפי אורז טבעוני
עראייס טבעוני
דלעת ערמונים ממולאת
לזניה טבעונית
מוסקה טבעונית
פסטה ריגטוני עם טחון טבעוני וקישואים בבהרט

תגובות: