חפש

סלט עוף טבעוני קר מעושן - מתכון

כתיבה וצילומים: יגאל גיאת

אולי כדאי שאתחיל מהסוף: כשסיימתי לאכול את המנה הזו שהכנתי כאן בבית? לא דיברתי מילה, אוקיי?! פשוט קמתי מהכסא בדממה ובעיניים מושפלות, כאחד שמבין את גודל המעמד. שלחתי יד אל הארנק, בנשימה עמוקה שלפתי משם שטר מכובד והשארתי אותו לעצמי על השולחן כטיפ. סבבה?

ואני תימני, מיינד יו, עד שאני פותח את הארנק השטרות מתחלפים בבנק ישראל והשטר שהענקתי לי הוא לאספנים, ה-50 הסגול ההוא, עם דמותו של ש"י עגנון אוחז את הראש ביד אחת בתנוחת "יוו, איזה מטומטם, יא רבנן...", אבל לא נורא, הערכתי את המחווה שלי כלפיי והכנסתי בתודה את השטר בחזרה אל הארנק.

אז כן, המנה הזו עד כדי כך טובה, אוקיי?



כי מה יש לנו כאן?
סלט עוף טבעוני קר ומעושן, שעשוי מיובה (חלבון סויה/טופו מיובש) בצורת קשרים ופטריות שמפיניון טריות, מוקפצים כולם במחבת עם חומץ בלסמי, רוטב סויה, חרדל, עשבי תיבול ותבלינים מעושנים ומשגעים, מוגשים קר על מצע של סלט קייצי מרענן של חסה, עגבניה, מלפפון, פלפל צהוב, בצל ירוק, נענע ובקטנה מעל הכל קצת ויניגרט הדרים, וסיידר תפוחים אלכוהולי קר בצד להשלמת ההמראה וריענון הפה בין הביסים המעלפים.

בקרוב אתן מאמר מקיף על ענייני חלבון הסויה לסוגיו וצורותיו, יש לא מעט. בקצרה אסביר על יובה, שמדובר בתוצר של בישול סויה לטופו. כשמבשלים את הפולים צפה שכבה בריאה, טעימה ומרתקת, מייבשים אותה אל מגוון צורות, אחת מהן היא רצועות קשורות שלטעמי מאוד מתאימות כאן, בשרניות, לעיסות, סיביות, אך לא קשוחות, כן רכות ומפוצצות בטעמים שנותנים להם.

בימים חמים כאלו, כיף לאכול סלט טרי ומרענן, שמעליו פצצות חלבון בשרניות מעושנות, עם פטריות ג'וסיות שמגוונות את העניין אפילו עוד יותר.

היה לי מדהים והקטע הוא שהמתכון הזה קל להכנה בקטע מביך, כי ברגע שיש לכם את המוצרים הנכונים - הסתדרתם.

מצרכים: (ל-2-3 מנות ענקיות)
- 150 גרם יובה בצורת קשרים (משקל מוצר יבש) את הצורה הספציפית הזו רכשתי אצל דרגון, קרוב למרכזית בתל-אביב. אגב, גם היובה בצורת כנפיים תעבוד כאן נפלא!
- 200 גרם פטריות שמפיניון טריות שלמות (זה יוצא משהו כמו סלסילה אחת)
- 3-4 כפות שמן זית
- 2 כפות חומץ בלסמי
- 2-3 כפות רוטב סויה
- 1 כף חרדל (לטעמי עדיף כאן חלק, לא דיז'ון)
-1 כף גדושה תערובת עשבי תיבול "ארב דה פרובאנס" (זו תערובת יבשה שניתנת לרכישה בכל חנויות התבלינים המובחרות. מדובר בעצם על מיקס של עשבים ירוקים, שמן הסתם משתנה מתבלינאי לתבלינאי, אבל לרוב מכיל עניינים כגון: טימין, אורגנו, בזיליקום, מיורן, טרגון, אזוב, עלי דפנה, זרעי שומר ועוד... תענוג!)
- 1/2 כפית עשן נוזלי
- 1 כפית פפריקה מעושנת
- 1 כפית שום מעושן גרוס (אם אין לכם, אז אבקת שום רגילה)
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס מעושן (אם אין לכם, אז גרוס רגיל)
- מלח לפי הטעם
(מצרכים לסלט אין טעם שאפרט, נכון? כל אחד עושה מה ואיך שאוהב. אצלי הלכתי כאן על חסה, מלפפון, עגבניה, פלפל צהוב, בצל ירוק ונענע טריה, כולל סקוויז של לימון פנימה.)
 

אופן ההכנה:
1. מתחילים בשחזור היובה היבשה. מציפים במים קרים למשך מספר דקות, זה יכול לקחת גם רבע שעה. היובה תשתה את המים, תבהיר את צבעה ואפילו חלק מהקשרים ייפתחו במהלך ההתרככות, הכל בסדר, ככה זה בחיים, אתה בקשר? אתה מתרכך ונפתח... (הא? הא?!)

הנה ההבדלים שמתרחשים בזמן ההשרייה:



2. כשהיובה רכה מספיק, שזה אומר קפיצית כזאת כשלוחצים עם האצבעות על אמצע הקשר – מסננים מנוזלים ומניחים בצד.
הנה, מקרוב יותר, להבנת השינויים שמתרחשים במרקם, הראשונה לפני השרייה והשניה לאחר סינון:




3. במחבת גדולה מחממים את שמן הזית, מתחילים עם הפטריות, לתת להם לרחוש קצת, אבל לא באמת לצמצם אותם עדיין.

4. מוסיפים את היובה המסוננת, מוסיפים את כל התבלינים שברשימה, מערבבים היטב ומקפיצים על אש גבוהה, ללא מכסה, נותנים לנוזלים להצטמצם על גבי היובה והפטריות, עד שהכל חרוך יפה ומסירים מהאש להתקרר.



5. וואל'ה זהו, מחכים שיתקרר. נשאר רק להכין סלט מושקע, לצלחת, לפזר מעל את העוף הטבעוני המעושן שלנו, אפשר גם ויניגרט הדרים מעל, סיידר תפוחים אלכוהולי קר בצד וקדימה לשולחן.



6. לטעמי זו ארוחה של מנה אחת, אין צורך להגיש לחם מאיזשהו סוג, אין צורך בתוספת בצד, כל המרקמים והטעמים כבר מונחים בצלחת, שגעת של צבעים וטעמים, כיאה לארוחה בשרנית של יום קיץ.

7. בהצלחה ובתיאבון.



מתכונים נוספים עם יובה, חלבון סויה בצורת קשרים:
דיפ פורסט | Deep Forest

תגובות: