חפש

תוספות טבעוניות לאינג'רה - מתכון

כתיבה וצילומים: יגאל גיאת

היי, חבר'ס, אולי כדאי שאציין כבר עכשיו: זה לא מתכון להכנת האינג'רה עצמה, אלא מקבץ מתכונים עבור מאכלים בשרניים ומגוונים שמגיעים מעל האינג'רה. עבור מתכון לאינג'רה עצמה, הרשת מלאה במתכונים יעילים של מנוסים ממני, קליק בגוגל ואתם שם.

האינג'רה (בתכל'ס אמורים לכתוב אנג'רה, אבל לטובת הופעה בתוצאות חיפוש - אינג'רה, בדיוק כפי שבמקור ג'חנון הוא בכלל - גחנון, אבל לך תשכנע עכשיו עם שלם לעזוב ת'צ'ופצ'יק... אז האינג'רה) נכנסה באהבה אל חיינו הישראלים, יחד עם העלייה המאוחרת של האחיות והאחים מאתיופיה. מודה שבתור תימני, כשראיתי לראשונה אינג'רה עצומה מלמלתי לעצמי בהערכה "בוא'נה, אינג'רה זה בעצם לחוח על סטרואידים!"

קמח טף, ללא גלוטן, מפוצץ ברזל, מרקם אוורירי משגע, טעם חמצמץ שדורש אוכל מתובל מאוד לאיזון, אני לגמרי אוהב.

האינג'רה היא מצע טעים למגוון צבעוני של מנות מבושלות מעליה (המנות נקראות "וואט" באמהרית) ובואו, אם בקיבוץ גלויות ומיקס תרבויות עסקינן, הגיע הזמן שמישהו ינסח את זה ברור ובקול: הקונספט הנפלא של אינג'רה הוא בעצם ארוחת טעימות, סבבה? אתה נהנה להרים אל הפה שלך באמצעות האינג'רה מגוון משגע של ביסים, אחד אחר בכל פעם.

אמה מה?
אנחנו, הטבעונים, מבינים ודי מקבלים שבגרסתה הטבעונית אינג'רה לרוב מגיעה עם מקבץ תוספות נוזליות למדי, עדשים או אפונה מבושלות ברוטב, סלט סלק, סלט ירקות, זה הכיוון, יעיד כמעט כל מי שאכל טבעוני במסעדה אתיופית.

אני מתכוון, הם אכן מאוד טעימים לרוב, כל התבשילים הללו שמגישים לנו בהזמנה טבעונית מעל האינג'רה, אבל לטעמי זה ממש לא מספיק. זו רק "ארוחת תוספות" בעיניי... לחלוטין פשרה, ביחס לאן שאפשר להמריא את הארוחה.

הרי בגרסה הקרניסטית של המסעדות האתיופיות מגישים לך על האינג'רה תבשילי בשר ועוף עשירים וחריפים, סיביים, לעיסים, עניין בשרני ועשיר הרבה יותר ממגוון מנות עדשים ברוטב או כממרח.

אז עשיתי מעשה, ניגשתי למסעדה אתיופית, קניתי מספר אינג'רות ריקות (בממוצע זה ₪8 לאינג'רה אחת), עצרתי בחנות תבלינים אתיופיים, קניתי תערובת מיובאת, הגעתי הביתה והחלטתי לפתוח לנו כאן מגש אינג'רה טבעוני ומושחת, בפרי סטייל מזורז ומאולתר, מבחינת מרקמים בשרניים וטעמים משוגעים.

כפי שחשבתי, זה כל-כך קל לטבען אינג'רה הולמת, בעיניי אין ממש סיבה להתפשר על מקבצים נוזליים מעל האינג'רה, טעימים ככל שיהיו, הרי מרקמים בשרניים יש לנו, הטבעונים, בשפע ובזול, ת'פרעו, אנשים, המגש ענק, תתפלאו כמה זה קל ומהיר לארגן לכם בבית ארוחת אינג'רה מטריפה, ששום מסעדה אתיופית בארץ לא ערוכה בכלל להכין לכם כרגע. מצידי ספרו להם על זה, תנו להם לינק, אולי הם ירימו, זה אמור להיות קל ומשתלם גם להם...



מה יש לנו כאן?
- רצועות חציל, יובה, בצל, מוקפצות יחד בתערובת תיבול מונטריאול + צ'ילי יבש גרוס
- גפרורי זוקיני ובצל, מוקפצים עם שמן זית, תערובת תיבול פרובנס והמון בזיליקום
- יובה כנפיים, שום כתוש ובצל, מוקפצים בתערובת קארי פיקנטית וכוסברה טרייה
- שבבי סויה, פטריות קצוצות ובצל קצוץ, מוקפצים עם תערובת תיבול אתיופית חריפה "ברברה"
- חומוס מבושל שהוקפץ עם שמן זית, בצל והמון זעתר, מעליו טחינת שמיר
- סלט "ביצים" טבעוני
- סלט עגבניות, בצל, פלפל חריף טרי

אגב, כל המאכלים הללו מהווים ארוחת טעימות נהדרת גם עם פוקצ'ה או לחם טוב אחר, סלוף או לחוח תימניים, או בכלל כתוספות מעל אורז וכד', אלו פשוט רעיונות למינוף מהיר של כל ארוחה, במקרה שלנו הפעם - אינג'רה. 

חציל ורצועות יובה בתיבול מונטריאול
מצרכים:
רצועות יובה (לקריאת מדריך מפורט ומצולם על סוגי יובה השונים - הקליקו כאן) | שמן לטיגון | בצל לבן, חתוך לרצועות | חציל קטן/בינוני, חתוך לרצועות | תערובת תבלינים "מונטריאול" (ניתן להשיג בחנויות תבלינים מובחרות, כל חנות והתערובת שלה, שלרוב מכילה פפריקה מתוקה, אבקת שום, כוסברה, שמיר, פלפל שחור, מלח, בצל מיובש טחון ועוד כמה עניינים שיודעים להיות טעימים על מרקם בשרני)

מתכון אקספרס: משרים את רצועות היובה לדקות ספורות במים קרים עד לריכוך ואז מסננים מנוזלים ומניחים בצד >> מחממים שמן במחבת >> מטגנים את הבצל עד להזהבה >> מוסיפים את רצועות החציל וממשיכים להקפיץ במשך מספר דקות >> מוסיפים את רצועות היובה ואת תערובת המונטריאול >> מערבבים היטב וממשיכים להקפיץ עד לתחילת השחמה ומורידים מהאש.




זוקיני בתיבול פרובנס ובזיליקום
מצרכים:
שמן זית | בצל לבן חתוך לרצועות דקות | זוקיני חתוך לגפרורים | שום טרי כתוש | תערובת עשבי פרובנס | בזיליקום טרי | מלח

מתכון אקספרס: מחממים שמן זית במחבת >> מטגנים את הבצל עד שמתחיל להזהיב >> מוסיפים את הזוקיני והשום והמלח >> לאחר מיצוי הנוזלים ולפני חריכה מוסיפים את עשבי הפרובנס ואת הבזיליקום הטרי >> מערבבים היטב ומאפשרים היכרות ראויה בין כל המרכיבים על אש גבוהה.
 



יובה כנפיים בתיבול קארי פיקנטי
מצרכים:
יובה כנפיים (לקריאת מדריך מפורט ומצולם על סוגי יובה השונים - הקליקו כאן) | שמן | בצל לבן חתוך לרצועות | שום טרי כתוש | תערובת קארי מובחרת | כוסברה טרייה

מתכון אקספרס: משרים את היובה כנפיים למשך כ-15 דקות במים קרים עד לריכוך, או 5-7 דקות במים רותחים, מסננים מנוזלים ומניחים בצד >> מחממים שמן במחבת >> מטגנים את הבצל עד להזהבה >> מוסיפים את השום הכתוש, את היובה, את תערובת הקארי >> מערבבים היטב וממשיכים להקפיץ עד לתחילת השחמה >> מנמיכים להבה, מוסיפים את הכוסברה, מערבבים היטב ומרידים מהאש.




שבבי סויה ופטריות בתיבול ברברה אתיופית
מצרכים:
שמן לטיגון | בצל קצוץ | פטריות קצוצות | שבבי חלבון סויה | שום כתוש/אבקת שום | תערובת ברברה (בתכל'ס? המינון המדוייק של התערובת האסלית משתנה ממשפחה למשפחה, אבל לרוב היא תכיל עניינים כמו הל, כמון, כוסברה, חילבה, ציפורן, פלפל שחור, פלפל שאטה, ג'ינג'ר, קינמון, כורכום, פפריקה. אני רכשתי תערובת מוכנה בחנות לתבלינים מיובאים מאתיופיה)

מתכון אקספרס: משרים את שבבי הסויה במים רותחים למשך כ-4 דקות ומסננים היטב מנוזלים ושמים בצד >> מטגנים את הבצל עד שיזהיב מעט >> מוסיפים את הפטריות, שבבי הסויה, השום, תערובת הברברה >> מערבבים היטב תוך כדי הקפצה עד לצמצום הנוזלים ותחילת השחמה.




חומוס בזעתר וטחינת שמיר
מצרכים:
שמן זית | בצל לבן קצוץ | שום כתוש | חומוס מבושל | זעתר | טחינה | שמיר

מתכון אקספרס: מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד להזהבה >> מוסיפים את השום, החומוס והזעתר >> מקפיצים על אש גבוהה, עד לתחילת חריכת החומוסים ומורידים מהאש | בנפרד: מכינים טחינה כפי שאתם אוהבים, אצלי זה טחינה + מיץ סחוט מלימון טרי + מים + מלח ואז יוצקים אותה אל תוך בלנדר בצירוף כמות נדיבה של שמיר טרי ומבלנדרים >> מכינים ערמה נדיבה של החומוס המזועתר מעל האינג'רה >> יוצקים מעל את טחינת השמיר.




סלט ביצים טבעוני
מצרכים:
מיונז טבעוני (מיד מתכון אקספרס נפרד, במידה שאתם צריכים) | טופו מגורד גס | קורט כורכום | מלח הודי | בצל ירוק קצוץ | פלפל שחור
מצרכים ואופן ההכנה מיונז טבעוני מושלם (אם אתם מסודרים, דלגו על הפסקה הזו) - אל תוך בלנדר מכניסים: 1 כוס שמן סויה + 1/2 כוס חלב סויה ללא סוכר + מיץ מחצי לימון + 2 כפיות חרדל >> אם דליל מדי מסמיכים באמצעות קצת שמן סויה, עד לקבלת המרקם הרצוי >> נשבע לכם, 4 מרכיבים בלבד, מיונז טבעוני מושלם, זה המתכון הפשוט והמוצלח ביותר שאני מכיר ליצירת מיונז טבעוני שלגמרי "שם".

מתכון אקספרס: (סלט ביצים טבעוני, זוכרים?) הכי פשוט בעולם: מכניסים אל קערה את כל המרכיבים, מיונז, טופו, כורכום, מלח הודי, בצל ירוק, פלפל שחור >> מערבבים היטב >> זהו, מוכן.



 
במרכז - סלט עגבניות חריף, אין צורך במתכון, נכון? אלו פשוט עגבניה טריה, בצל לבן, פלפל ירוק חריף, כולם קצוצים, מתובלים במלח ולימון בלבד ומעורבבים היטב לפני הנחיתה על האינג'רה.
 
אדגיש שוב - כל מה שיש כאן? אלו רק רעיונות וביצועים שרצו לי בראש וביד, יש כאלו שלא חושבים שצריך לגעת במגוון הנוכחי הקיים במסעדות, אחל'ה, מקבל, איש וטעמו. אני חושב שאפשר הרבה יותר אחרת. כל מה שיש כאן זו רק דלת שבא לי לפתוח, כדי שנצא מהחדר המעט מקובע והקצת בינוני, לטעמי, שאליו הורגלנו, כטבעוניים...

מותר וטעים ומוסרי לנו לרצות יותר.
מוזמנים לקחת את המיני-מתכונים האלו כאן ולהמריא אותם אל המקום הפרטי והטעים שלכם.



מתכונים נוספים עם יובה כנפיים:
סוּשִׁיוּבָּה ופטריות
דלעת ערמונים ממולאת ביובה כנפיים
דלעת יפנית ממולאת ביובה כנפיים מוקרמת
יובה כנפיים ופלפלים בטנדורי וצ'דר מעושנת
סמבוסק חומוס ממולא ביובה כנפיים בטנדורי
אטריות חיטה ויובה כנפיים בקארי אדום וקרם קוקוס
שיפודים טבעוניים עם יובה כנפיים וקוביות חלבון סויה
פלפלים ממולאים באורז, יובה כנפיים ופטריות בוויסקי
חֲצִילִיוּבָּה
מעורב ירושלמי טבעוני
אדמה בעננים - מתכון טבעוני
כנפיים טבעוניות בקארי וטריאקי

מתכונים נוספים עם שבבי סויה:
סינייה טבעונית
פלפלונים ממולאים
לׇזַנְיוּבָּה - לזניה עם דפי יובה
תפוח אדמה וחברים
קוואטפי ברוטב בולונז טבעוני
פיצה-פיתה טבעונית מושחתת
פאי רועים טבעוני
בוריטו טבעוני
​​​​​​קובה אדומה טבעונית
המבורגר טבעוני / קבב טבעוני
בורקס דפי אורז טבעוני
עראייס טבעוני
דלעת ערמונים ממולאת
לזניה טבעונית
מוסקה טבעונית
פסטה ריגטוני עם טחון טבעוני וקישואים בבהרט

תגובות: